Vacances i xarxes socials: desconnectar o desaparèixer, aquesta és la qüestió

Sí, ja arriben les vacances. Unes setmanes de descans de la feina que fem la resta de l’any. Deixaré d’escriure notícies, fer titulars i pensar en portades. Són setmanes per descansar i agafar forces per als pròxims 12 mesos. Però, evidentment, no desconnectaré de l’actualitat, m’interesaré pel que pasa al món, al país, a la ciutat… perquè la tornada no sigui massa dura. Desconnectaré però no desapareixeré.

Aquests últims dies m’he plantejat què faré amb el blog, amb les xarxes socials vinculades a Reflexions… O el que és el mateix, què cal fer quan arriben les vacances, si gestionem una comunitat online? Continuem al mateix ritme que la resta de l’any? O desapareixem fins a la tornada, donant-nos un merescut descans? Crec que hi ha diverses possibilitats per respondre aquesta pregunta. Però crec que la millor és la que vaig trobar en aquest article de 140 Comunicació, desconnectar però sense desaparèixer del tot. És a dir, tenim dret també a fer vacances si gestionem una comunitat online, però no podem parar tota l’activitat en aquesta comunitat. Perquè encara que estem de vacances, la vida continua, encara que de forma diferent: amb un to i una intensitat diferent a la de l’hivern.

playa, beach, holiday

Foto: Muha

Què fem amb el blog i les xarxes socials quan agafem vacances? Alguns consells

1. Blog. Hi ha dos possibilitats:

 • La primera es deixar programats alguns pots per als dies de vacances, per mantindre l’actualització. Encara que ho podem fer amb una intensitat menor (és a dir, si habitualment publiquem tots els dies, potser amb 3 artícles a la setmana n’hi hauria prou en vacances, i si en fem dos a la setmana, amb un ja estarà bé). Aquesta és, per a mi, la millor opció si el que gestionem és un blog d’un negoci o empresa.
 • La segona, i és la que segurament aplicaré jo, és donar-nos un descans de publicació al post (i jo, personalment, aprofitaré aquests dies de vacances per preparar la tornada i fer nevera).

2. Busca temàtiques fresques. Si decideixes mantindre la publicació de posts (deixant-los programats), pensa en escriure sobre temàtiques menys, diria jo, trascendents a les que apliquem habitualment durant l’any. És a dir, adapta els teus posts a l’estiu, a les vacances, a l’oci, a la calor… Si per exemple, tens una escola d’anglés, pots escriure sobre destinacions de parla anglesa, sobre el vocabulari bàsic per a viatjar, sobre com conèixer a persones a l’estranger, etc. O si el que tens és un taller mecànic i tens un blog, escriu sobre com preparar el cotxe per marxar de viatge, què fer si en carretera ens passen determinades avaries, etc.

3. Programa publicacions a les xarxes socials. A les xarxes socials, des del meu punt de vista, no s’ha de desaparèixer completament. Encara que el teu negoci hagi tancat uns dies per vacances, no baixis completament la reixa a les xarxes. Si no, pot semblar que hem “abandonat” la nostra comunitat. Dedica un moment abans d’agafar vacances i programa diferents publicacions:

 • Recupera els teus millors articles del blog i torna’ls a compartir.
 • Comparteix  contingut interessant per a l’època, encara que no estiga directament relacionat amb la teva temàtica. Per exemple, perquè no fer recomanacions de llibres per llegir a l’estiu o compartir imatges de llocs a visitar? Que ens dediquem, per exemple, a les xarxes socials, no vol dir que no ens puguem prendre unes setmanes per parlar d’altres coses.  A més, la comunitat segurament ho agrairà, perquè tots preferim consumir un contingut, com dèiem abans, més fresc.
 • Aprofita per donar més pes a les  imatges i vídeos, que no al text. És un format que és més agraït a l’hora de consumir, els nostres seguidors ens ho tornaran a agrair.

4. Contesta les preguntes. Encara que deixem programada molta feina, no podem deixar-ho tot. Controla les publicacions que et facin per si algú té un dubte o fa un comentari, que ho pugues contestar. Estar de vacances, no vol dir desaparèixer completament. I el servei d’atenció al client via xarxes socials ha d’estar obert. Potser podem connectar-nos uns minuts al dia i mantindre la interacció amb la comunitat.

5. Informa de les novetats/canvis del negoci en motiu de les vacances.  És a dir, la informació clau que has de donar aquests dies a través de les xarxes socials és quins dies estarà tancat el negoci, quan tornarà a estar obert, si hi ha servei d’urgències, si hi ha un horari especial per a l’estiu, etc. En definitiva, hem de difondre la informació útil per als nostres clients.

6. Evita donar detalls sobre on estàs a les vacances. Aquest consell no és per al gestor d’una comunitat, sinó per a qualsevol persona que estiga a les xarxes socials. Millorevitar publicar on estem a cada moment. Cal gestionar la privacitat.

I vosaltres, quina estratègia seguiu durant les vacances amb les vostres xarxes socials?

Reflexions… marxa de vacances, encara que només unes setmanetes. Durant el que queda d’agost no actualitzarem el blog, tot i que continuarem actius al Facebook, al Twitter, a Pinterest… I aprofitarem aquest mes de merescudes vacances per preparar la tornada i acabar amb alguns temes pendents. Ens veiem llavors, què passeu unes molt bones vacances.

holiday, beach

Foto: Eole

Advertisements

6 responses to “Vacances i xarxes socials: desconnectar o desaparèixer, aquesta és la qüestió

  • Hola Lorena,

   Gracias por tu comentario. La verdad es que el que destacas de Marketingandweb está muy bien, aporta muchos aspectos que yo no he tenido en cuenta, como lo de hacer promociones especiales en verano, por ejemplo.

   Bon agost =)

 1. Molt interessant Vanesa! Jo porto dies donant-li voltes a què fer quan estigui de vacances, el teu post m’ha ajudat a decidir-me! Una abraçada i a gaudir de les vacances que ens les mereixem! 😉

 2. Pingback: Bon Nadal! ¡Feliz Navidad! Merry Christmas! Y qué hacer en estas fechas en redes sociales | Reflexions d'una periodista·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s