LinkedIn, com omplir un perfil i alguns conceptes bàsics

LinkedIn és la xarxa social professional per excel·lència. Hi ha més de 200 milions d’usuaris registrats a tot el món. I a l’Estat espanyol ja en té més de 3 milions. Però per què serveix aquesta xarxa professional? Què és el que he de fer per estar-hi present? Què és el que no he de fer?

LinkedIn ens permet fer una xarxa de contactes professionals (networking), amb col·legues actuals i passats, amb les persones que hem fet negocis o que em mantingut contacte al llarg de la nostra vida professional. El nostre perfil en aquesta xarxa social es fonamenta amb els nostres actius professionals: formació i estudis, experiència professional, publicacions, voluntariat i causes benèfiques, recomanacions i premis, aptituds i coneixements, etc. És, per tant, una excel·lent carta de presentació a Internet i una xarxa social que, cada cop més, les empreses fan servir per a trobar els candidats per als seus llocs de feina vacants.

Quina informació podem tenir al nostre perfil?

1. Capçalera: Nom (habitualment nom i primer cognom), titular professional (el que hi ha sota el nom, és un dels elements que apareix quan busquen el nostre perfil, aquí podem posar el càrrec, si és prou important, o també una definició del que fem), ocupació actual, ocupació anterior, formació. Dades de contacte (correu electrònic, Twitter, pàgina web o blog, etc). També hi ha la URL del nostre perfil al LinkedIn, podem personalitzar-la perquè el puguem fer servir a altres xarxes socials, per exemple.
2. Trajectòria professional i acadèmica

 • Extracte: Escrit en primera personal, ha de definir el què som des d’un punt de vista professional. Què hem fet i en què estem interessats. Incloure les paraules clau (keywords) per les que volem ser trobats. És important perquè és el lloc on podem expressar breument les nostres inquietuds i el que em fet de forma directa, sense necessitat d’omplir formularis.
 • Experiència: Descripció dels diferents càrrecs professionals que hem ocupat al llarg de la nostra vida laboral. Hi ha l’espai de càrrec actual (el que apareix a la capçalera), si estem en atur, és millor no deixar-lo buit, podem posar, per exemple, conceptes com Freelance o similar
 • Projectes: És un espai interessant, on podem explicar alguns dels projectes que hem liderat o en els que hem colaborat i que considerem rellevants per què formen part del nostre perfil professional. També podem deixar mostres d’aquests projectes.
 • Idiomes
 • Aptituds i coneixements: És un apartat molt interessant. Permet mostrar allò que sabem fer a través de paraules clau. Per exemple, en el meu cas, periodisme, periodisme digital o edició. En pots afegir un màxim de 50. I a la vegada, permet que validem les aptituds i coneixements dels nostres contactes i ells ens les validen a nosaltres. Social Media y Más (@socialmedia_mas), de Noelia Latorre, ens explica com fer-ho en aquest post.  Com més ens validen les nostres aptituds altres professionals, més credibilitat tindrà el nostre perfil.
 • Educació
 • Publicacions
 • Reconeixements i premis
 • Cursos
 • Experiència en voluntariat i causes benèfiques

linkedin1

3. Recomanacions: És un altre dels apartats interessants del nostre perfil de Linkedin. Són les recomanacions que ens poden escriure altres professionals amb els que hem treballat. Han de ser recomanacions professionals, no personals. Han de ser testimonis formals i reals. Andrea Pallares va donar algunes claus en l’article Estrategias de Marketing en LinkedIn: las Recomendaciones, a PuroMarketing. Ella diu que n’hem de demanar dos cada dia i que hem de retornar sempre el favor. Hi ha experts que diuen que com a mínim, n’hem de tenir 10.

Linkedin2

4. Contactes: persones amb les que estem en contacte. Els experts recomanen arribar a més de 500. Diuen que els usuaris que tenen més contactes són, també, els que en generen més.

5. Grups: LinkedIn té grups que podem seguir i participar per a promocionar-nos. N’hi ha de tancats i d’oberts. Ens permeten interactuar. En podem seguir un màxim de 50.

Ja tinc perfil, i ara què? 

1. Buscar contactes: A través de l’email dels nostres contactes personals. També en podem trobar a través de les empreses que ens interessa conèixer o amb qui voldríem treballar. I també buscant altres professionals del nostre sector. Quan demanem a algú que formi part de la nostra xarxa de contactes, haurem de dir de què coneixem a aquesta persona o bé donar el seu mail. En cas que no la coneguem, haurem de demanar a algun dels nostres contactes que ens posi en contacte amb ell/a.
2. Demanar recomanacions i escriu tu també altres recomanacions. Ho hem de fer amb contactes professionals (caps, companys de feina, etc.)
3. Valida aptituds i coneixements dels teus contactes.
4. Sigues actiu. Aquesta és la màxima de qualsevol xarxa social, participar de forma activa. No val ser espectador. Com?

 • Actualitza el teu estat, com sempre, sense bombardejar.
 • Comparteix contingut interessant, enllaços a la teva pàgina web, articles, etc.
 • Comenta les actualitzacions dels teus contactes.
 • Participa en els debats dels grups de que formes part.
 • Obre nous grups per trobar nous contactes.
 • Respon les preguntes que et facin directament a la teva bústia privada.

Altres webs font d’informació
10 errores habituales en Linkedin. Tics y Información, de Alfredo Vela
Exprimiendo LinkedIn. La aprendiz de community manager, de Gema Sanchez
21 steps to the perfect LinkedIn profile. Top Dog Social Media.
¿Cómo puedo usar LinkedIn para buscar empleo? (I-Elaborando nuestro perfil). El blog de la agencia

Amb això, ja ens podrem començar a moure per LinkedIn. Connectem? A mi me trobaràs aquí: es.linkedin.com/in/vanesaadell/

linkedinlogo

Advertisements

2 responses to “LinkedIn, com omplir un perfil i alguns conceptes bàsics

 1. ¡Magnífic repàs de la xarxa professional LinkedIn! Gràcies Vanesa per donar-nos aquestes eines tan bones sobre cadascuna de les xarxes socials existents.
  I per últim, donar-te també les gràcies per la menció al meu blog 😉
  Una abraçada i que comenci bé la setmana!

 2. Merci pel comentari! Sé que són coses bàsiques, però per algun lloc havia de començar! Les gràcies a vosaltres, a través de qui estic aprenent més que amb qualsevol curs. Una abraçada i també un bon inici de setmana! =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s