El periodista multimèdia

És dia de tancament i l’activitat és frenètica. Paro un moment per a agafar aire. La tarda serà periodismo digitalllarga, però la superarem. Aquest serà un post massa personal, potser. Ni m’he documentat ni tampoc he buscat altres opinions. He llegit l’entrada d’avui de La aprendiz de Community Manager, El Community Manager 4.0. Parla de totes les tasques que s’exigeixen a un community. Si al Community Manager (tasca sobre la que voldria aprendre, però tampoc sense ser una intrusa) cada cop li fan fer més coses i més diverses, els periodistes no estem millor.

S’ha generalitzat el concepte de periodista multimèdia. No és nou, ho sé. Però per als que el patim, crec que cada cop ens fa menys gràcia. Més, en el món dels mitjans locals que per continuar sobrevivint es diversifiquen amb diferents suports. La crisi que patim fa que cada cop siguem menys a les redaccions, però l’actualitat no para. Hem de dominar tots els formats, suports i registres. Podem començar la jornada laboral penjant notícies a la web, continuar fent trucades per aconseguir una bona obertura per al número en paper i anant a fer fotografies -tot i que no som fotògrafs, som periodistes- per a il·lustrar-la i acabar el dia montant una peça per als informatius de la televisió, gravant un informatiu per a l’emissora local de radio o enregistrant una entrevista per a televisió. Sembla una caricatura portada a l’extrem, però a més d’un i de dos, això ens passa pràcticament cada dia. I tot ho fem, cada cop, per menys. Perquè, com a tothom, la crisi també passa factura a final de mes.

I al final, de tant que fem, no dominem res. La informació i les fonts acaben perdent la importància central que haurien de tenir en el nostre exercici professional. Som focus de crítiques per com enfoquem la informació i pel tipus d’informació que tractem ( “heu d’estar al costat de qui us paga, oi?), d’altres ens culpen de només parlar de crisi (“clar, com només doneu notícies negatives,…”) i tothom, tothom, tothom, ho hauria fet millor que nosaltres.

No vull escriure una entrada victimista. M’agrada la meva professió, gràcies a ella veig i conec coses que d’altra manera no podria. I la vull exercir amb la digntitat que és mereix, perquè crec en el periodisme i en el paper que hauria de tenir a la societat. Però avui, en mig d’aquest tancament, he volgut fer aquesta reflexió.

Imatge: Roseilvis Informa

Advertisements

One response to “El periodista multimèdia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s